Учени от университета в Хелзинки разработиха първата ваксина за пчели.

...
 Учени от университета в Хелзинки разработиха първата ваксина за пчели.
Коментари Харесай

Финландски учени разработиха ваксина за пчели

 Учени от университета в Хелзинки създадоха първата ваксина за пчели.

Изследователите Далиал Фрейтак и Хели Салмела са създали специфични захарни " сладкиши ", които съдържат специфични протеини и дребни количества патогени, повишаващи имунитета на насекомите.

Достатъчно е те за бъдат изядени от пчелата майка, след което тя предава имунните качества и на своето потомство, настояват учените. Според тях нововъведението ще помогне за опазването на пчелните колонии, които на доста места по света записват спад.

Ваксината, която се споделя PrimeBEE, е метод да се заобиколят досегашните трудности при проучването на имунитета при насекомите, считат Фрейтак и Салмела.

Според биолозите главният проблем е, че при тях липсват обичайните антитела и така наречен " имунизационна памет ". Новият способ обаче разчита на това, че след потреблението на патогените от майката пчела, те ще се трансферират в снесените от нея яйца, а оттова и на слеващото потомство пчели-работнички.

Изследователите считат, че процентът на " имунизираните " пчели ще зависи от точната доза и размера на фамилията, само че задачата им е в бъдеще да съумеят да реализират 100-процентова отбрана.

Финландските учени се надяват създаването им да помогне най-много в битката с американски гнилец, който е измежду най-опасните болести измежду пчелите. През последните 25 години болестта, която се предизвиква от бактерията Paenibacillus larvae, е унищожила половината от пчелните колонии в Съединените щати.

Масовото измиране на пчелите може да докара до съществени проблеми в земеделието, защото растенията, които разчитат на опрашването от насекомите, сформират към 35% от общата земеделска продукция в международен мащаб.

Механизмът, на който се базира пчелната ваксина PrimeBEE, е разпознат преди три години, само че в този момент за първи път е тестван в действителни лабораторни условия, оповестяват още от Хелзинкския университет.

Учените се надяват медикаментът да бъде утвърден публично от регулаторите, след което да бъде пуснат и за всеобща приложимост. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР